Linsēklas
08.06.2017
Linsēklas ir diētisks, enerģijas un proteīna satura ziņā augstvērtīgs barības līdzeklis. Linsēklas karstā ūdenī uzbriest, radot gļotainu šķidrumu, kas īpaši teļiem un sivēniem normalizē zarnu trakta darbību un palīdz gan aizcietējumu, gan caureju gadījumos. Parasti gatavo linsēklu novārījumu (1 kg linsēklu uz 20 litriem ūdens, pievieno 100 g vārāmā sāls), ko izdzirdina 1-2 litri diennaktī gan teļiem, gan vaisliniekiem. Linsēklas obligāti ir termiski jāapstrādā, jo tās satur linamarīnu, kas dzīvnieka organismā var radīt zilskābes izdalīšanos.
Slaucamām govīm linsēklas (noteikti termiski apstrādātas) izēdina līdz 0.5 kg diennaktī, tādējādi paaugstinot tauku saturu pienā.